Internetten is super leuk en handig, maar pas op!

Heerlijk surfen op het internet zoals shoppen online, informatie over dingen opzoeken, sociaal bezig zijn of welke andere activiteit die je online kan ondernemen, iedereen maakt weleens gebruik van het internet. Super leuk en handig natuurlijk, maar pas op! De waarschuwingen die op verschillende kanalen en manieren langskomen zijn er niet voor niets. Want naast dat het internet super leuk is en je er vele voordelen uit kunt halen is het ook heel makkelijk voor andere om in te breken in deze online persoonlijke omgeving. Het is dus daarom wel super belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent en je hiervoor beschermt. Want vooral inbraken die online zijn gedaan zijn eigenlijk onmogelijk te traceren. Lees hieronder een aantal tips die je zelf in gebruik kunt nemen om online criminelen zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Maak gebruik van een VPN.

Naast een virus scan is het gebruik van een VPN zeker aan te raden. Een VPN? Ja een VPN, dit is een Virtual Private Network en zorgt voor meer digitale veiligheid en privacy. Een VPN is makkelijk in gebruik en een goed werkende VPN hoeft geen tientallen euro’s te kosten maar zijn soms al gratis verkrijgbaar. Weet wel dat het gebruik van een VPN niet volledig veiligheid en anonimiteit kan bieden. Wel beschermt het jouw wachtwoorden, adresgegevens en betaalgegevens.

Maak gebruik van een password manager.

Natuurlijk is het belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken. Hierom is het dus  verstandig om een password manager te gebruiken om ze zo veilig op te slaan. Er zijn verschillende soorten password managers. Zo kunnen sommige ze voor je onthouden en al invullen, bedenken ze soms on-kraakbare versies voor je, synchroniseren ze wachtwoorden tussen al jouw apparaten of eventuele andere functies. Het gebruik is dus natuurlijk hartstikke handig, je zou alleen even bij jezelf na moeten gaan wat het best bij jou past.

Stel een twee-factor authenticatie in.

Een twee-factor authenticatie houdt in dat jij je apparaten op twee manieren heb beveiligd. Dit kan met bijvoorbeeld een wachtwoord én je vinger afdruk, iris/gezichtsscan. Zorg ook hier dat je kiest voor de meest sterke authenticatie voor je apparaten. Een gebaar of een soort patroon dat je moet maken is namelijk een stuk makkelijker te hacken dan wanneer je je eigen gezicht gebruikt. Het gebruik van een twee-factor authenticatie hoeft niet alleen goed te zijn voor je apparaten maar kan ook goed gebruikt worden bij accounts. Denk dan hierbij aan je bankieren-apps, mails of social media.