Gitaar kopen, waar moet je opletten?

Bij een gitaar kopen komen er veel zaken bij kijken. Je moet goed wikken en wegen en aanvoelen welke gitaar het best bij je past. Ook moet je vooral letten op de kwaliteit van de gitaren die je in je handen krijgt. Het aanbod is immens en je vindt veel gitaren die moeilijk te stemmen zijn of onspeelbaar voor wat voor reden dan ook. Zeker als je net begint met gitaar spelen is het moeilijk om je goed te manoeuvreren door het grote assortiment die gitaarwinkels te bieden hebben. Bij deze een aantal tips waar je op moet letten bij een gitaar kopen.

Een gitaar kopen hoeft niet duur te zijn

Veel mensen die net beginnen met gitaarspelen besluiten een tweedehands gitaar te kopen op een site zoals Marktplaats. Dat is af te raden, omdat je niet goed zicht hebt hoelang er op de gitaar gespeeld is. Vermijd dan ook dit soort gitaren en ga naar een speciaalzaak. Zij kunnen jou van het beste advies voorzien en uiteindelijk een goed keuze maken waarbij je jaren van de gitaar kan genieten. De kwalitatief goede gitaar speciaal winkels hebben al een beginnersgitaar voor 150 euro. Het is waar dat je tweedehands gitaren voor 100 euro goedkoper hebt, maar bespaar geen geld op je nieuwe gitaar. Voor de langere termijn haal je daar gewoonweg meer voordeel uit.

Koop een klassieke gitaar

Vooral als je beginner bent is het aan te raden om dat je een klassieke nylonsnarige gitaar kopen gaat, ook wel Spaanse gitaar genoemd. Door de nylon snaren is deze gitaar prettig te bespelen. Dat geldt zeker voor ongetrainde vingers. Ook is de snaarspanning een stuk lager dan bij andere gitaren, waardoor je minder druk hoeft uit te oefenen op de gitaarsnaren.

Koop een gitaar met een massief bovenblad

Als je besluit een gitaar kopen let dan op het bovenblad. Goedkope gitaren hebben vaak een bovenblad van gelamineerd hout in plaats van massief hout. Wat is het verschil? Een bovenblad met gelamineerd hout bestaat uit verschillende lagen plankjes die op elkaar gelijmd zijn. Niet heel geschikt voor instrumenten, maar vooral gedaan om kosten te besparen. Bij een bovenblad van massief hout is het een stuk hout waardoor de vibraties om snaren op te nemen veel beter.

Kies een gitaar met het juiste formaat

In vaktaal heet het duiden van de grootte van een gitaar mensuur. Wat houdt mensuur precies in? Het is de snaarlengte van brug tot topkam. Dit is bij een volwassen gitaar zo’n 65cm. Overigens kiezen volwassenen met kleinere handen ook wel voor een kleinere mensuur van 64cm. Dat model krijgt de naam senorita. Voor kinderen zijn er nog kleinere modellen te vinden variërend van mensuren van 40cm tot 63cm.

De actie van de snaren

Ga je een gitaar kopen? Denk dan ook goed na over de actie van de snaren. Als je het hebt over de actie van de snaren dan heb je het over de afstand van bovenkant van de fret en de onderkant van de snaar. Vaak zie je dat de snaren van een akoestische gitaar te hoog zijn afgesteld. Het wordt hierdoor extra lastig om de snaren in te drukken. Daarbij wordt het niet heel makkelijk om zuivere tonen te raken, zeker als beginner. De acties is dus ontzettend belangrijk om in de gaten houden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *