Een piano voor 3600 euro of voor 40.000 euro?

piano kopen

Langere tijd heb ik me afgevraagd waarom de ene piano nieuw te koop is voor 3600 euro, maar dat er ook piano’s zijn van 40000 euro en een hele hoop hiertussen in. Wat maakt die prijsverschillen? Vandaag ben ik bij Emile van Leenen Piano’s geweest voor een interview.

Wat bepaalt de prijs van een piano?

Antwoord: Een heleboel dingen, maar vooral de kwaliteit van de piano in het speelgevoel Dit begint bij de zangbodem waar de toon uit komt, deze is van hout gemaakt en die zijn van zeer veel verschillende kwaliteiten te vinden. Van pershout tot langzaam gegroeid sparrenhout uit de hoge bergen. Dit is hetzelfde hout dat wordt gebruikt voor het bovenblad van een viool. Ook de kwaliteit van alle onderdelen maken groot verschil. Er zitten meer dan 12.000 onderdelen in een piano. Verder is de hoeveelheid handwerk van belang. Piano’s met meer handwerk worden met meer aandacht en tijd afgeregeld, het vakmanschap is daarbij natuurlijk ook zeer van belang.

Is het merk ook belangrijk voor de prijs van de piano?

Uiteraard, vaak is dit gekoppeld aan de kwaliteit. Goedkope merken komen of kwamen uit Aziatische landen. De betere kwaliteit merken komen uit Duitsland.

Verliest een piano snel zijn waarde?

Nee. Als je een piano nieuw koopt dan de eerste paar jaar wel, maar daarna gaat het vrij langzaam, omdat een piano heel lang mee gaat. Hoe bekender het merk hoe minder snel een piano zijn waarde verliest.